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Saturday 18 April 2015

Is fish and chips in danger?

Is fish and chips in danger? 
(Level: intermediate to upper-intermediate / B2 to C1 / ***)



Fish and chips - one of the most favourite takeaways in the UK
Photo credit: www.theguardian.com


Fish and chips remains one of the favourite dishes in the UK but with a warmer climate due to global warming, it is feared the leading components (cod or haddock) may be endangered.  

Does that mean that the Brits will have to change their fish and chips habits

You are going to watch a BBC report focusing on that issue. 



A fish and chip shop
Photo credit: www.visitlondon.com



Before watching


The following words could be useful:
battered:  covered in a mixture of flour, egg and milk (or water or beer) and fried   pané / enrobé de pâte à frire  
batter: mixture of flour, egg, milk (or water or beer) used as a coating for food (such as fish) about to be fried       panure / pâte à frire  
a dash of... (salt / vinegar): a little... / a small quantity of...    une pincée de ... (sel) / un filet de ... (vinaigre)
cod:  a marine fish species      morue / cabillaud 
haddock: a fish species of the cod family     aiglefin / cabillaud  
a firm favourite: essential / unavoidable         un incontournable 
to hot up: to heat up       se réchauffer   
gurnard: marine fish species                grondin      
cuttlefish: a cephalopod mollusc similar to a squid         seiche    
meaty: having the flavour or character of meat         charnu / ferme (comme de la viande) 
to put... off:  to repel          rebuter  
chewy: tough       coriace  


A cod
Photo credit: www.theguardian.com

A gurnard
Photo credit: www.sea-ex.com

A cuttlefish
Photo credit: www.bbc.co.uk







While watching


Answer the following questions:


  1. What type of experiment is being made in the report? Why?
  2. What is the result of that experiment?





You can also watch the BBC report on the BBC News site by clicking HERE












When you are finished, you can check your answers:

1
Un tenancier d'un Fish and Chips tente de remplacer le poisson traditionnel (morue / cabillaud) par des espèces originaires des mers plus chaudes (comme la seiche ou le grondin) et les fait goûter à quelques-uns de ses habitués.

Pourquoi? 
Des experts ont prédit la disparition des poissons traditionnels des eaux anglaises qui entrent dans la composition d'un plat de Fish and Chips en raison du réchauffement climatique. Ces poissons ne vivent que dans des eaux plus froides. Or, la Mer du Nord se réchauffe inexorablement, quatre fois plus qu'ailleurs; ce qui provoque la migration de ces poissons toujours plus vers le nord (et leur disparition progressive) - d'où la nécessité d'envisager à terme d'opter pour des espèces de substitution!


2
Les goûteurs semblent ravis de l'expérience; ils ne seraient a priori pas déçus s'il fallait se détourner des espèces classiques.

Le cuistot privilégie le grondin et pas la seiche qu'il trouve trop coriace. 




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