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Wednesday 29 October 2014

Would you eat seaweed?
(Level: Intermediate to Upper-Intermediate / B2 / ** to ***)


Seaweed is said to be back on the British plates as it is considered a widely available and tasty superfood. 

You are going to watch a Sky News report by East of England correspondent Emma Birchley visiting the Seaweed Company in Cornwall (*) and various places where seaweed has become a must-have ingredient.  

Seaweed on a beach...
Photo credit: goodnewsnetwork.org

...and seaweed on a plate!
Photo credit: vitalsustenance.com



(*) You can consult the Cornish Seaweed Company's official website for more details about their activities and seaweed as superfood: click HERE


Before watching:


The following words could be useful:

to harvest: to collect or gather (what has been grown e.g.)      récolter  
superfood: food that has health-promoting properties    super-aliment / aliment à haut potentiel pour la santé; offrant des qualités nutritives élevées
thoroughly:  carried out completely and carefully           à fond / de manière conséquente


Cornwall
Map credit: commons.wikimedia.org

West Cornwall
Photo credit: www.iknow-cornwall.co.uk





While watching:


Answer the following questions in French:

  1. Could you just pick up some seaweed on the beach and make a side dish with it? 
  2. What are the advantages of consuming seaweed?






You can also watch the video on the Sky News website by clicking HERE






When you are finished, you can check your answers.

1
Non
Les algues doivent subir pas mal de tests en laboratoire, en plus d'être soigneusement lavées avant de pouvoir aboutir dans l'assiette (certaines peuvent contenir de hautes concentrations en métaux lourds ou / et micro-organismes... 


2
  • On n'en sera jamais à court!
  • Nourriture riche en sels minéraux et en vitamines et capable de prévenir toutes sortes de maladies.
  • Pour l'instant, un chiffre d'affaires de quelque 3 milliards de livres sterling à l'échelle mondiale. Or, quand on sait que les côtes britanniques sont très étendues et qu'une minuscule portion est exploitée...!
  • Un must dans pas mal de restaurants, en guise d'accompagnement (ou en potage...)
  • (Nourriture abondamment consommée dans la société asiatique en raison de ses vertus; alors pourquoi pas en Europe?)
  • ...




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