Pages

Saturday 30 August 2014

Zelf mosselen gaan plukken: te gevaarlijk
(Niveau: Intermediair tot gevorderd / B2 tot C1 / ** tot ***)


Foto: standaard.be

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) (*) heeft gezegd dat je de wilde mosselen die je zelf aan de kust op golfbrekers en havenmuren kan vinden maar beter niet eet omdat... die gewoonweg té slecht zijn.

Maar hoe komt dat? 
Je zal daaromtrent een VTM-reportage bekijken.



Een onderzoeker test de mosselen die hij op een golfbreker geplukt heeft
Foto: hln.be


(*) Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek "verricht multidisciplinair, baanbrekend en onafhankelijk onderzoek gericht op duurzame landbouw en visserij in economisch, ecologisch en maatschappelijk perspectief. (...)"  (uit: www.ilvo.vlaanderen.be) 
Als je meer informatie over het ILVO wilt bekomen, klik dan HIER




Voordat je bekijkt:


De volgende woorden zullen nuttig zijn:
de golfbreker: stenen constructie die de kracht van de golven absorbeert of vermindert   brise-lames
overschrijden (overschreed- overschreden): te boven gaan      dépasser / excéder  
verontreinigen: vuil maken / vervuilen      polluer
vezels:  fragmentjes / filamentjes         fibres   
oranje vezels: heel dunne plastic deeltjes of fragmentjes         fibres oranges (microplastiques)
het vissersnet / visnet: voorwerp van touw b.v. dat in de visserij gebruikt wordt om vissen mee te vangen         filet de pêche   


Terwijl je bekijkt:


Beantwoord de volgende vragen in het Frans:

1. Waarom is wilde mosselen plukken bijzonder afgeraden (en ook verboden)?

-
-
-
-

2. Zijn de eetbare mosselen uit Zeeland volkomen zuiver?  Verklaar even!





Je kunt ook op de VTM-site terecht om de reportage te bekijken: klik HIER





Als je bekeken hebt, kun je je antwoorden checken.

1
Fortement déconseillé de consommer les moules sauvages qu'on peut cueillir sur les brise-lames ou les murs des quais des ports: pourquoi?

- Ces moules ne sont soumises à aucun contrôle sanitaire.

- Elles contiennent trop de bactéries (Note: notamment E.Coli); à Zeebrugge, deux fois plus de bactéries que le seuil autorisé. A Ostende, la teneur en bactéries est 10 fois plus élevée que la norme autorisée et à Nieuport, 30 fois! 
D'où risques d'infections intestinales bactériennes graves même si on cuit les moules!!!

- Elles contiennent aussi une forte concentration de produits chimiques (Note: hydrocarbures) due aux industries locales polluantes (notamment Ostende et Zeebrugge).

- La chair des moules contient également des microfibres oranges (ou microplastiques), des particules synthétiques provenant des filets de pêche.


2
Les moules zélandaises ne sont pas totalement "pures" car elles contiennent aussi des matières chimiques et des microfibres mais leur taux demeure bien en deçà des normes autorisées. En effet, les moules sont soumises, après la récolte, à des heures de rinçages intensifs à l'eau de mer propre.













No comments: