(Level: intermediate to upper-intermediate / B2 to C1 / ***)
Fish and chips - one of the most favourite takeaways in the UK Photo credit: www.theguardian.com |
Fish and chips remains one of the favourite dishes in the UK but with a warmer climate due to global warming, it is feared the leading components (cod or haddock) may be endangered.
Does that mean that the Brits will have to change their fish and chips habits?
You are going to watch a BBC report focusing on that issue.
A fish and chip shop Photo credit: www.visitlondon.com |
Before watching
The following words could be useful:
battered: covered in a mixture of flour, egg and milk (or water or beer) and fried pané / enrobé de pâte à frire
batter: mixture of flour, egg, milk (or water or beer) used as a coating for food (such as fish) about to be fried panure / pâte à frire
a dash of... (salt / vinegar): a little... / a small quantity of... une pincée de ... (sel) / un filet de ... (vinaigre)
cod: a marine fish species morue / cabillaud
haddock: a fish species of the cod family aiglefin / cabillaud
a firm favourite: essential / unavoidable un incontournable
to hot up: to heat up se réchauffer
gurnard: marine fish species grondin
cuttlefish: a cephalopod mollusc similar to a squid seiche
meaty: having the flavour or character of meat charnu / ferme (comme de la viande)
to put... off: to repel rebuter
chewy: tough coriace
A cod Photo credit: www.theguardian.com |
A gurnard Photo credit: www.sea-ex.com |
A cuttlefish Photo credit: www.bbc.co.uk |
While watching
Answer the following questions:
- What type of experiment is being made in the report? Why?
- What is the result of that experiment?
You can also watch the BBC report on the BBC News site by clicking HERE
When you are finished, you can check your answers:
1
Un tenancier d'un Fish and Chips tente de remplacer le poisson traditionnel (morue / cabillaud) par des espèces originaires des mers plus chaudes (comme la seiche ou le grondin) et les fait goûter à quelques-uns de ses habitués.
Pourquoi?
Des experts ont prédit la disparition des poissons traditionnels des eaux anglaises qui entrent dans la composition d'un plat de Fish and Chips en raison du réchauffement climatique. Ces poissons ne vivent que dans des eaux plus froides. Or, la Mer du Nord se réchauffe inexorablement, quatre fois plus qu'ailleurs; ce qui provoque la migration de ces poissons toujours plus vers le nord (et leur disparition progressive) - d'où la nécessité d'envisager à terme d'opter pour des espèces de substitution!
2
Les goûteurs semblent ravis de l'expérience; ils ne seraient a priori pas déçus s'il fallait se détourner des espèces classiques.
Le cuistot privilégie le grondin et pas la seiche qu'il trouve trop coriace.
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